Son Güncelleme:
20/12/2021 - 01:58

Engelli kimdir?

Engelliler Kanununa Göre Engellinin Tanımı:

Doğuştan ya da sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucunda bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ya da duygusal yeteneklerini çeşitli derecede kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan kişi.

Ne yapabilirim?

Başlangıcı uzakta aramanıza gerek yok. Olduğunuz yerden, çevrenizdeki insanlarla başlayabilirsiniz.

Ne zaman başlayabilirim?

Hemen şimdi, yapabileceğiniz birşey belirleyerek. Başlangıçtaki küçük adımlarla kendinizi zamanla organize olmuş bulacaksınız.

Nasıl bir yaklaşım gerekli?

Başlangıç için kendi yaklaşımlarınız, iyi niyetiniz yeterli. Zamanla doğru yaklaşımları öğrenecek ve benimseyeceksiniz.

Peki bu iş ne zaman sona erecek?

Engellilere de fırsat eşitliği sağlandığında, onlara konulan bariyerler kaldırılıp engelliler hak ettikleri yerlere gelebildiklerinde.

Bunu yaparak ne kazanacağım?

  • Çeşitli insanlarla deneyimler,
  • Gelişmiş empati ve iletişim yeteneği,
  • Daha geniş bir dünya görüşü,
  • Daha önce bilmediğiniz problem çözme stratejileri,
  • Başarı elde ettiğinizde tatmin.

Türkiye'de ulaşılabilirlik konusunda mimari standartlar nelerdir?

Bir engellinin günlük yaşamında kullanabileceği ortak kullanım alanları diye tabir edilen halka açık olan lokantalar, oteller, tiyatrolar, doktor muayenehaneleri, eczaneler, perakende satış mağazaları, müzeler, kütüphaneler, parklar, spor salonları, stadyumlar, okullar, kurslar, eğitim ve öğretim kurumları, günlük bakım ve tedavi birimleri gibi yerlerle bütün devlet daireleri mimari olarak engelli insanların kullanımına uygun düzenlenmiş olmalıdır. Bu mimari düzenlemelerin dünya genelinde geçerli standartları vardır. Düzenlemelerin standartlara uygun yapılması yasal zorunluluktur. Mimari standartların detaylı biçimde anlatıldığı Ulaşılabilirlik Kılavuzu'nu indirmek için buraya tıklayınız.